A héten bejelentett Volán áremelések után elkezdtem számolni, hogy az én heti 2 utazásom mennyibe is fog kerülni jövőre.

Most a Debrecen és Álmosd közötti út Volán busszal teljes árú jeggyel 635 Ft, ami a 15 %-os emelés után 730 Ft, tehát oda-vissza az út 1460 Ft. Ehhez jön még 2 vonaljegy a villamosra (kombinált bérletet nem éri meg vennem), aminek darabja elővételben most még 240 Ft, ami természetesen jövőre már szintén magasabb, 250 Ft lesz, azt hiszem nyugodtan számolhatok egy oda-vissza útra 2000 Ft-ot. (Na jó, 1960 Ft a pontosság miatt.)

2000 Ft-ból a mostani árak szerint kitelik úgy 6,7 liter benzin. (Gázolajjal, gázzal most nem számolok, azokról nincs fogyasztási tapasztalatom, de érzésem szerint még olcsóbb utazás jönne ki velük.) Ez mondjuk egy átlag 7 literes fogyasztású autóval is 96 km. Ezzel szemben az Álmosd-Debrecen-Álmosd távolság legfeljebb 80 km. Ami a fogyasztással és a benzinárral felszorozva 1650 Ft.

Azt hiszem elég egyértelmű, hogy alkalmi utazás olcsóbb autóval mint Volán buszjárattal. Lássuk a bérlesek esetén mi a helyzet.

Egy teljes árú felnőtt bérlet 25500 Ft még decemberben, ami 10%-kal megemelve 28050 Ft lesz. A kombinált bérlet 5890 Ft-ról emelkedik 6030 Ft-ra, ami testvérek között is összesen 34080 Ft. Havonta.

Egy 22 munkanapos hónap benzinköltsége 36300 Ft.

Bérlet esetén minimális előnye még mindig van a tömegközlekedésnek, de a buszra várás, tolakodás, ülőhelyre vadászás, idióták telefonrecsegésének egész úton hallgatása és a hosszabb utazási idő kényelmetlensége nem hiszem hogy megéri a különbözetet. A teljes képhez azért hozzátartozik, hogy autóba beruházni és fenntartani nem kis összeg, de ha már úgyis ott áll a kocsi, akkor egyértelműen megéri kihasználni. Azzal sem számoltam viszont, hogy a határon túl még mindig annyival olcsóbban lehet tankolni, hogy mégéri kijárni.

A fenti elmélet viszont azonnal felborul, ha valaki van olyan szerencsés, hogy nem egyedül kénytelen autózni, hanem akad(nak) társa(i) is, mert a minimálisan növekvő benzinköltséget lehet felezni/harmadolni...

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyandras.blog.hu/api/trackback/id/tr771592112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

POC 2009.12.31. 13:44:47

Teljesen egyetértek veled. Kár hogy a magyar állam ilyen idióta, és még mindig csak 9 Ft/km adható adómentesen a dolgozónak. (ezért a munkáltatók nem is adnak többet, sőt még annyit se. Sőt, inkább nem is nagyon alkalmaznak vidékieket. :( ) Ezt már csak azért nem értem, mert a benzin adótartalmából sokkal nagyobbat szakít a cigány/zsidó, hazaáruló, korrupt magyar állam. Ugyan ez vonatkozik az egészségügyben utazási költségtérítésre, autóra már ezt sem adnak. Szóval itt is valami korrupt pénzszopó zsidó összeesküvést sejtek kormány szinten a Volánnal. Mert azt nem hiszem, hogy az globális felmelegedés érdekelné őket (ha csak nem csinálhatnak abból is zsét).
süti beállítások módosítása